Stiați că:
- Serviciile sociale reprezintă ansamblul complex de măsuri şi acţiuni realizate pentru a răspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, în vederea depăşirii unor situaţii de dificultate, pentru prezervarea autonomiei şi protecţiei persoanei, pentru prevenirea marginalizării şi excluziunii sociale şi promovarea incluziunii sociale.
- Serviciile sociale sunt asigurate de către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi de persoane fizice sau persoane juridice publice ori private.
- Serviciile sociale se organizează la nivel comunitar, în funcţie de nevoile identificate, de numărul potenţialilor beneficiari, de complexitatea situaţiilor de dificultate şi de gradul de risc social.
- Serviciile sociale pot fi servicii de asistenţă socială şi servicii de îngrijire social-medicală.
- În realizarea serviciilor sociale, principalele atribuţii şi responsabilităţi revin Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, precum şi ale celorlalte autorităţi ale administraţiei publice centrale cu competenţe în domeniu.
- La baza acordării serviciilor sociale stau o serie de principii precum: respectarea individualităţii fiecărei persoane; respectarea libertăţii de a alege serviciul social în funcţie de nevoia socială; asigurarea de servicii de calitate, accesibile, flexibile, adaptate nevoilor sociale; respectarea vieţii intime a persoanei; asigurarea accesului la servicii sociale în condiţii de tratament egal prin excluderea privilegiilor şi eliminarea oricărei forme de discriminare; respectarea confidenţialităţii; etc.
- Serviciile cu caracter primar au drept scop prevenirea sau limitarea unor situaţii de dificultate ori vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială.
- Serviciile de îngrijire social-medicală reprezintă un complex de activităţi care se acordă în cadrul unui sistem social şi medical integrat şi au drept scop principal menţinerea autonomiei persoanei, precum şi prevenirea agravării situaţiei de dependenţă.
- Serviciile de îngrijire social-medicală sunt acordate persoanelor care, datorită unor afecţiuni fizice, psihice, mentale sau senzoriale, se găsesc în imposibilitatea de a realiza activităţile curente de viaţă sau care se află în faza terminală a unei boli incurabile.
- Principalele categorii de persoane cărora li se adresează serviciile de îngrijire social-medicală sunt persoanele vârstnice, persoanele cu handicap, bolnavii cronici, persoanele care suferă de boli incurabile şi care necesită o gamă largă de servicii sociale, cum ar fi servicii de îngrijire, asistenţă, tratament, recuperare funcţională, reabilitare şi inserţie socială.
Conform Ordonantei nr. 68/2003